25 май, 2009

Еманация на енергия

"Йога, като връзка с Абсолюта, е съществувала през всички векове. Всяко учение съдържа своята Йога, прилагана според степента на еволюцията.
Различните Йоги не се отричат една друга. Като разклонение на едно дърво, така те разширяват сянката и дават прохлада на уморения пътник. Изпълнен с нови сили, странникът продължава своя път. Той не е взел нищо чуждо, той е възприел благодата, дал е свобода на предвечните сили, завладял е своето единствено притежание.

Не избягвайте силите на Йога, но като светлина ги отнасяйте в съкровищницата на подсъзнателната дейност.
Заради бъдещето ние се пробуждаме от сън. Заради бъдещето обновяваме всичко. Заради бъдещето се храним.
Заради бъдещето устремяваме мисъл. Заради бъдещето събираме сили.

От всички творчески енергии най-висша си остава мисълта.
В какво ще се изрази кристализацията на тази енергия? Някои мислят, че венецът на мисълта е точното знание, но по-верно би било да се каже, че мисълта се увенчава с легендата.
В легендата се влага смисъла на творческата енергия и в сбита формула се изразяват надеждите и постиженията. Не е вярно, че легендата принадлежи на древността. Непредубеденият ум може да схване как животът всеки ден твори легендата.
Всяко народно постижение, всеки вожд, всяко откритие, всяко бедствие, всеки подвиг, се обличат в крилатата легенда.
Затова не трябва да презираме истините на легендата, но да наблюдаваме внимателно и да се погрижим за словото на действителността. В легендата се изразява волята на народа и няма нито една лъжлива легенда. Духовният устрем на мощния колектив се изразява в образ, който се явява като световен символ, тъй необходим, както е необходим световният език.

Трябва да схващаме новото като нещо полезно в настоящия момент. Всичко, което е неприложимо и отвлечено, е излишно. Наситени сме на въздушни кули. Дори далечните светове трябва да станат нещо конкретно. Строежа на парче лед или химическата дейност на слънцето трябва да бъдат приети в съзнанието както и значението на най-малките продукти на материята.


Заглъхването на дейността на духа се обяснява с притъпяването на вниманието към природните явления. Отучвайки се да наблюдава, човек губи способността да синтезира.
Има моменти, когато стените, поставени да пазят условните значи, се явяват като пречка за еволюцията. Дошло е време да се освободи науката от отговорността за частната полза. Свободният ум има право да търси нови съчетания от неочаквани положения. Тези неочаквани нишки ще го отведат до висшите сфери.
Гледайки на страхливо ограничената игра, бихме съветвали да съставите по-добри съчетания.
Любувайте се на великата игра...
Не са важни мислите за материални прояви. Нужно е също да се откажете от количеството и да се стремите само към качеството. Винаги трябва да се повтаря за ползата от качеството и за вредата от съмнението.


Устремът при разширяването на съзнанието се подтиква от центъра на слънчевия възел.

Неизостреното съзнание понася силата на устрема, но по-нататъшното издигане изисква да се постави временно съкровището в съхраняващия ковчег. Всяка мисъл причинява отлагания по стените на нервните канали.
Колкото по-съвършен е устремът, толкова по-фосфорни са отлаганията. Тогава единственото запазено място за горивен материал ще бъде слънчевият Възел, който постепенно всмуква отлаганията на нервните канали. Понякога това всмукване е толкова енергично, че предизвиква усещане за звездообразни болки. Тогава Ръководителят прилага охлаждащия лъч, който спомага за изтеглянето на отлаганията от краищата към центъра. Всичко това е свързано с процеса на разширение на съзнанието. Всеки три години може да се отбележи нова степен при изострянето на възприятията. Достигането на всяка нова степен изисква ново затваряне на съкровищницата до идване на следващата степен.
Нека пазим закона на живота, който води по стълбата на красотата и щастието.


Силата на духа е най-доброто оръдие за постижения.


Мостовете, които съединяват различните степени на съзнанието, съществуват вън от текущите събития.
Погрешно е да се очакват някакви външни съзвездия; змията на слънчевия възел се развива самостоятелно. Вътрешната работа се съпровожда само от особена чувствителност към атмосферните явления. Сгъстяването на заобикалящата атмосфера усложнява работата на нервната система, затова спокойствието е необходимо медицинско условие.
Трябва да различаваме три групи лекарства: животодаващи, пазители и възтановители.
Ще остановим четвъртата група — разрушители ...
Първо трябва да обърнем внимание на животодаващите, защото те работят преди всичко чрез нервната система. Нервните центрове и отделянето от жлезите ще определят бъдещето направление на медицината. Чрез тези области човечеството ще се приближи до откриването на най фината енергия, която, за избягване на неясността, ще нарече засега дух.
Откриването на еманацията на тази енергия ще бъде първата крачка към новата култура. Метализацията на растителните култури дава полезни отделяния от корените. Нужно е да се обръща повече внимание на растителния свят. Наблюдавайте хранителността на овощията и зеленчуците и ще откриете неочаквани неща. Безразборността на човешкото хранене е поразителна — от гледна тока на качеството...

Не казвай — не зная, а — не успях да науча !

Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!