14 февруари, 2010

Терапия с музика

Музиката се възприема от всички живи организми. Звуците, в това число и музикалните, се улавят от слуховите рецептори, постъпват по нервните влакна в мозъка и там детайлно се анализират. След това мозъкът ги предава на целия организъм - разширяват се или се свиват кръвоносните съдове, променя се кръвотокът, вследствие на което се променят пулсът и честотата на дишане.


Музикалните звуци чрез своите вибрации действат на тъканите на организма. А това е дало възможност на специалистите да разработят апарати, като например акустичния излъчвател, който се поставя на определен орган. Тези апарати показват ритъма на работа на съответния орган, например на жлъчния мехур.

МОНОТОННАТА МУЗИКА ИМА УСПОКОЯВАЩО ДЕЙСТВИЕ

Музиката е ефикасно лекарство при:

1.невротични разстройства;

2.дискинезия на жлъчния мехур;

3.гастрит с повишена киселинност;

4.язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника;

5.заболявания на опорно-двигателния апарат;

6.усложнения след черепномозъчни травми.


Всички сме забелязали как нашата нервна система получава удоволствие от спокойните, равномерни ритми. Такава музика може да контролира организма – забавя или ускорява сърдечния ритъм, повишава или понижава кръвното налягане, възстановява мозъчното кръвообращение, активизира работата на мозъка.

Източната музика, която е характерна със своята монотонност, намалява напрежението, затова се използва в комплексна терапия за лечение на сърдечносъдови заболявания. Такива композиции помагат за нормализиране на нервнияобмен, а това е важно при хронични нарушения на белите дробове и хронична кислородна недостатъчност на мозъка. Немските психолози прилагат музикотерапия за премахване на стреса. Отначало музиката помага на подсъзнателно, а след това на съзнателно ниво. Те залагат по-скоро на тъжна музика.

Френският композитор О. Шанти създал редица произведения, като наблягал не само на музикалната тема, но и на инструментите, с които тя се изпълнява.


Например тамбура, китайска флейта, барабани и акустична китара заедно възстановяват процесите на възбуда и потиснатост в мозъка и така се отключват лечебните резерви. Тези равни мелодии (без изразена минорност или мажорност) се съчетават хармонично с биологичните ритми.

Адреналинът, който се отделя в по-големи количества, в малки дози е по-скоро полезен, отколкото вреден. Този хормон стимулира не само мозъка, но и цялата хормонална и имунна система. Ние бихме повишили своя имунитет, ако “си назначим” една доза “Бийтълс” например. Немските анестезиолози твърдят, че успешно използват музикотерапия в най-стресови за човека моменти. Добре подбраните мелодии намаляват нивото на хормоните на стреса и ускоряват процеса на рехабилитация...

... психология на човека
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!