03 декември, 2009

"Котви" 3

Cute Images Free Image Hosting Photo Sharing

Ако сте в силно състояние – независимо дали добро или лошо – когато влезете в контакт с дразнител, има голяма вероятност той да се превърне в котва.

Настойчивостта на един дразнител е много мощен закотвящ инструмент.

Ако чувате нещо достатъчно често(например рекламен лозунг), вероятността то да се запечати в нервната ви система, е голяма.

Хубавото е, че всеки може да се научи да регулира този закотвящ процес.

От историята е известно, че изявените лидери са умеели да използват културните котви около тях. Когато политик се “наметне с националното знаме”, той използва силата на тази котва.

Той се опитва да свърже своята личност с всички положителни емоции, които знамето отключва. В добрия случай този процес може да създаде здрава обща връзка от патриотизъм и съгласия. В най-лошия случай такова закотвяне може да предизвика плашеща демонстрация на колективна заплаха. ... Хитлер е бил гений в това отношение. Той е свързвал особени състояния на ума и чувствата с пречупения кръст, маршируващите войски и многолюдните митинги. Той е довеждал хората до напрегнато състояние и когато вече го е постигал, непрекъснато е наблягал на специфични и уникални импулси...



Закотвянето не се ограничава само до най-дълбоките чувства и преживявания. Артистите са майстори на закотвянето...

Отвъд Ириса


Днес нашите лидери и медии използват тези отрицателни "Котви" нека се освободим от тях...
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!