10 декември, 2009

Синтетичен, Качествен и Предметен свят

Кой населява Синтетичния свят, как изглежда той?

Него го съставят на първо място имената и други синтетични, тоест завършени, пълни образи на различни обекти. Качественият свят се различава с това, че в него има различни атрибути, свойства, качества, склонности, тенденции но няма никакви отделени обекти. Free Image Hosting Angel Pics Funny Pics


Например, там има добро, но няма източник на това добро, както има магнитно поле, но няма магнитен заряд.
В Качествения свят може да има противоречия, даже антагонизми, но няма обекти, по които те да се материализират: последните се намират в Предметния свят.

Ако се обърнем към езика, то ще открием, че всички висши архетипи (и всички висши абстрактни философски концепции, ако те се намират в някаква степен разумни) имат пряко изражение в него.

Към Синтетичния свят се отнася този завършен обект, който в речта се характеризира с подлога и обикновено се изразява с име или местоимение.
Когато ние наричаме човека по име (Васко Петров), ние по този начин формираме неговия подсъзнателен синтетичен образ, който обединява в себе си неговата индивидуалност изцяло.


Когато говорим за Качествения свят, ние употребяваме описание: ние казваме: красив, безобразен, добър, зъл, ревнува.
Всички думи, които се обединяват като граматическите категории глагол, прилагателно и причастие, се отнасят към Качествения свят.


Към характеристиките на Качествения свят се отнася сказуемото, а също всички епитети, отнасящи се към подлога. В Качествения свят няма форми, но има цветове, в него няма музикални инструменти, но има ноти. Те с нещо напомнят света на рисуваните филми: обектът на Качествения свят може да се разтегли, може да се сплеска и, при това не става нищо с него. Тук няма граници.
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!