14 декември, 2009

Съзвездието - Coma Berenices



Косите на Вероника е отделено като съзвездие в ІІІ-ти век пр.Хр. от
астронома-математик Конон, приятел на Архимед, който му е дал това поетично име.


По предложение на Тихо Брахе то е прието за отделно съзвездие около 1602 година.
Косите на Вероника е едно от малкото съзвездия, на което името е свързано с историческа личност.

Легендата за това съзвездие и днес вълнува с възвишените чувства на съпружеска любов и вярност, разказани в нея.

А ето и самата легенда :
През ІІІ-ти век пр.Хр. фараон на Египет бил Птолемей ІІІ Евергет. Неговата съпруга Вероника се славела с божествена красота. Това, което я правело приказно прелестна, били нейните коси. Като златиста река с леки вълнички, косите на Вероника блестели и будели възторг у всеки, който имал щастието да ги види. От далечни страни идвали царе, царедворци и жреци да видят и да се насладят на това най-прекрасно чудо. Поети възпявали косите на Вероника и нейната удивителна прелест в прочувствени поеми. Радост изпълвала сърцето на фараона Птолемей ІІІ и той се чувствал безкрайно щастлив. Погледът му не се откъсвал от сияещите коси на неговата съпруга. Но щастието му не продължило дълго. Птолемей ІІІ заминал с войските си да воюва с враговете...
Минавали дни, месеци, години. .., но Птолемей не се връщал.Потънала в дълбока скръб по него, Вероника отишла в храма на Афродита и развълнувана отправила гореща молба към нея: да закриля съпруга й, да му помогне да победи и да се върне по-скоро. Обещала да й пренесе в жертва своите коси.
Не минало много време и вестоносец дошъл в двореца при Вероника. Предал й много поздрави от нейния съпруг и съобщил радостната вест, че Птолемей е победил и си идва. Скоро ще бъде в двореца при нея.
Изслушала радостната вест Вероника и вярна на обещанието си , веднага отишла в храма на Афродита, отрязала косите си и ги оставила на жертвеника.
Пристигнал Птолемей ІІІ. Двореца устроили приказно пиршество за ознаменуване на победата му. Всички ликували. Прегърнала го Вероника. ..,но вместо радост в дълбока скръб потънал Птолемей, щом видял, че ги няма прекрасните й коси. Разказала му тя ,че ги е принесла в жертва на богиня Афродита, за да му помогне да победи и да се върне по-скоро. Поискал Птолемей да види косите на Вероника в храма на Афродита, но ... през време на тържеството те изчезнали от храма. Още по-голяма скръб обзела Птолемей и сълзи потекли от очите му. В този тежък миг при него дошъл придворният му астроном, математикът Конон и му казал:
- Не тъжи, господарю мой! Погледни на небето, там, гдето сияе Арктур... виждаш ли слабите звездички?
Това са косите на Вероника.
Утешавайки натъжения Птолемей ІІІ,астрономът Конон му разказал, че косите на неговата Вероника са отнесени на небето от богинята на любовта Афродита. Там по волята на боговете те ще блестят като съзвездие през нощите. Хората ще ги гледат и ще се наслаждават на тяхната божествена прелест.
Утешил ли се е Птолемей ІІІ Евергет от думите на придворния астроном Конон, легендата не казва. Ясно е само това, че астрономът Конон е ограничил съзвездие, на което дал името Косите на Вероника.



Съзвездието Косите на Вероника се намира в Северното небесно полукълбо и най-добре се вижда през нощите от април до август. Заема площ 386,5 кв.градуса, което го отвежда на 42 място от общо 88 съвременни съзвездия и съдържа 64 звезди, видими с просто око, от които 50 са по-ярки от шеста звездна величина. Заобиколено е от съзвездията Воловар, Дева, Лъв и Ловджийските кучета. Поради това, че се намира до съзвездието Лъв, първоначално Косите на Вероника се е смятало за снопчето косми в края на Лъвската опашка. Това съзвездие е известно с това, че съдържа голямо количество галактики, които принадлежат едновременно и на Косите на Вероника, и на Дева. Тук се намира и звездният куп Кома.
Съзвездието не е особено ярко – няма звезди по-ярки от четвърта звездна величина. В ясни и безлунни нощи в Косите на Вероника могат да се видят около 50 звезди. В това съзвездие най-ярката е β Comae Berenices със звездна величина 4.26m . Гледайки на нея, може да получим представата, как изглежда Слънцето на разстояние 27 светл. години.
Съзвездието Косите на Вероника няма определена геометрична фигура, която да го характеризира. При добра видимост в горния десен край на съзвездието се вижда една по-компактна група от слаби звезди, а в останалата част от него хаотично са “разпръснати” съвсем слаби звездички. С по-голямо усилие на въображението в тях би могло да се видят разпилени от вятъра буйни коси на жена, каквито са нарисувани в старинните звездни карти и атласи.
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!