10 декември, 2009

"Свободата в себе си"



Всичко несъвместимо и страстно в едно човешко сърце ги раздвижва в противовес на неговия живот.

Човек през 21 век може само да изчерпи и да се самоизчерпи. Абсурдът е неговото най-крайно самовглъбяване, което той непрестанно поддържа в самотно усилие, защото знае, че със съзнанието и ежедневния бунт той доказва единствената си истина — предизвикателството. Това е първото заключение.
Ако поддържам обмислената позиция, която се състои в това да извлека всички последици (и нищо друго освен тях), които предизвиква всяка открита идея, аз се озовавам пред един втори парадокс. За да остана верен на този метод, няма какво да правя с проблема за метафизическата свобода. ...Аз мога да изпитам само собствената си свобода.

Проблемът за "свободата в себе си" има смисъл , ако го осъзнаваме. Той е свързан по съвсем друг начин с проблема за Бог.

Съзнание и бунт — са отрицания обратни на отстъплението.
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!