17 ноември, 2009

Атманическо тяло


Атманическо тяло. Ако кажем съвсем кратко, то атманическото тяло е вместилище на индивидуалния дух. Във вътрешния живот – това е главния и единствен идеал на човека, който пронизва всичките му цен-ности и, като идеал, всички негови жизнени събития и процеси. Във външния живот това е нещото, което се нарича “жизнена мисия” или съдба, тоест общата идея, която обхваща всички страни на живота на човека, всички събития, всички негови ценности и всички жизнени програми и ги съединява в едно.


Будхиално тяло – в него се намира това, което ние наричаме с думата “идеали” или “ценности”. Тук се отнасят добродетелите и пороците, тоест положителните и отрицателните душевни качества, а също жизнените позиции на човека – това е в план на вътрешния живот. Във външен план на будхиалното тяло съответстват всички продължителни жизнени програ-ми, които човекът изпълнява.
Например, това е програма за обучение, усвояване на професията, когато на него му трябват петдесет години, за да я усвои добре...

Или, друг пример, жена ражда дете и заедно с него възниква програма за негово отглеждане и възпитание. Някои будхиални програми имат отчетлив срок, който не се ограничава от тях, но всички те са дълги и важни за човека...
АВЕСАЛОМ
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!