21 ноември, 2009

Ароматерапията и ефекта й




Ароматерапията работи на психологично ниво. Освен това засяга системи като хормоналната и ендокринната, които са свързани с нервната система. Стимулирането на хормоналната система, въздейства върху нивото на стрес, храносмилателната система, продуцирането на инсулин от тялото и апетита. Системите в тялото, които могат да бъдат повлияни от ароматерапията са обонятелната, лимбичната, нервната и ендокринната. С помощта на ароматите може да се намали стреса и неговите проявления като: главоболие, напрежение във врата, безпокойство, депресия, безсъние, напрежение, храносмилателни проблеми, както и да се подпомогне процес на съзнателно качване или сваляне на килограми.




Аромати Антистрес


- Бергамот - Лавандула - Пачули - Иланг Иланг - Жасмин

- Плодчета хвойна - Здравец - Лайка - Градински чай




Аромати срещу Депресия

- Градински чай - Лавандула - Иланг Иланг - Лайка - Сандалово дърво - Майоран

Аромати против Безсъние

- Лайка - Лавандула - Пачули - Нероли - Сандалово дърво - Иланг Иланг



Аромати за Подобряване на паметта и Концентрация


- Бергамот - Мента - Грейпфрут - Лимон - Босилек



Ароматните масла

Ароматните масла заемат основно място в ароматерапията и целта й да поддържа свеж дух в здраво тяло.
Ароматните масла представляват екстракти от семена, цветове, плодове, листа, корени, дървесни кори и стъбла на различни растения.
В зависимост от техния източник могат да имат различен ефект – антибактериален, антивирусен, антибиотичен, антивъзпалителен или диуретичен.


sp. Kozmetika
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!