17 ноември, 2009

Ментално тяло

Каузално тяло – на първо място в него са отразени конкретните събития от живота на човека, неговите действия, постъпки, непродължителни (локални) преживявания, продължаващи ден, два, три. Каузално тяло е това, което напълва нашия обикновен живот; на външно ниво – това са, преди всичко, постъпки, конкретни действия.
Ментално тяло – това е тялото на мисълта. Обаче то съдържа не само тези мисли, които се осъзнават от човека. И въобще, какво е това мисъл е въпрос, още неоткрит в нашата култура.

Към проявите на менталното тяло се отнасят нашите мислителни процеси, нашите модели, нашите представи, нашето символично мислене...

Но освен това, към менталното тяло се отнасят, например, регулирането на живота на физическото тяло, тоест управление на цялата физиология.

Да кажем, вие слагате нещо в устата и започвате да го дъвчете. При това отначало в устата ви се отделя определен сорт слюнка, след това чувствате, колко пъти трябва да се сдъвче тази храна, която е в устата ви, в зависимост от това, какво сте изяли – всичко това изисква голяма ментална работа, макар и неосъзнавана, но, независимо от това, е нужна.
Друг пример: скиор кара по склона. В някакъв смисъл неговият ум е зает: той регулира спускането. Учените са пресметнали, че ако моделират дейността на мозъка, то изборът на оптимален път по трасето по сложност съществено превъзхожда възможностите на съвременните компютри. С други думи, да се направи робот, който с такава ловкост кара ски, е практически невъзможно...


И така, менталното тяло регулира мисленето, астралното тяло е свързано на първо място с емоциите на човека, а етерното – с неговите усещания, които понякога наричат “физически”, но това не е напълно точно.


Авесалом
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!