13 март, 2009

Ако разберете границите на своите възможности, ще можете да действате в съгласие с тях, вместо да ги оставяте да работят против вас и да ви се пречкат, което впрочем те правят винаги когато ги пренебрегва¬те, независимо дали го съзнавате или не. И едва тогава ще установите, че ограничените ви възможности могат да се окажат вашата сила.
Когато се събори Къщата на Бухала например, кой успя да се измъкне даже когато вратата се бе залостила от тежък клон и единственият изход беше процепът на пощенската кутия?
Прасчо, Много Малкото Животно.
„Защо едно пиле - не зная и аз." Защо пилето прави това, което прави? Не знаете ли? Нито пък ние. Нито който и да е. Науката обича да се перчи и да остроумничи, като слага етикети на всичко, но ако се вгледате отблизо, ще видите, че те всъщност не казват кой знае какво. „Гени"? „ДНК"? Само драсканици по повърхността. „Инстинкт"? Знаете какво означава това:
ЛЮБОПИТНИЯТ: - Защо птиците летят на юг през зимата?
НАУКАТА: - Инстинкт.
Това значи: „Не знаем."
Важното е, че всъщност нямаме нужда да знаем. Нямаме нужда да имитираме Късогледата Наука, която се взира в света през електронен микроскоп, търси отговори, които никога няма да намери, вместо това обаче повдига още повече въпроси. Няма нужда да играем ролята на Абстрактен философ, който задава излишни въп¬роси и дава безсмислени отговори. Това, което трябва да направим, е да признаем Вътрешната Природа и да боравим с Нещата Такива, каквито Са.
Когато не правим така, изпадаме в беда.
Пух и Прасчо откриват това, когато се опитват да хванат Муслон. Без да знаят какво обичат да ядат Муслоните, Прасчо предполага, че те ще бъдат примамени от жълъди, а Пух смята - но най-напред, нали си спомняте какво е Муслон?

Днес видях един Муслон, Прасчо!
- Какво правеше той? - попита Прасчо.
- Просто се тътреше наоколо - Каза Кристофър Робин. - Не мисля, че той ме видя.
- Веднъж и аз видях един - рече Прасчо. - Поне ми се струва, че видях. Само че май не беше.
- И аз така - обади се Пух, чудейки се на какво прилича Муслона.
- Не се срещат толкова често! - небрежно подхвърли Кристофър Робин.
- Не сега - Каза Прасчо.
- И не по това време на годината - Каза Пух.
Ето това представлява Муслона. И така, Пух и Прасчо решават да хванат един. Планът започва добре...
Първата идея на Пух беше да изкопаят Много Дълбока Дупка и като минава, Муслона да падне в нея и...
- Защо? - попита Прасчо.
- Какво защо? - Каза Пух.
- Защо ще падне вътре?
Пух се почеса с лапа по носа и каза, че Муслона може би ще се разхожда наоколо, като си тананика някоя песничка. Ще погледне небето, за да види дали ще вали и няма да забележи Много Дълбоката Дупка, докато хлътне до половина в нея.
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!