27 март, 2009

Загадъчна алхимия

Щастието е преди всичко онова, след което тичаме. При все това известно е, че е напразно да се разпростираме в много и различни посоки.
Някои казват, че трябва да опитаме точно обратното - да се успокоим и да го привлечем, поляризирайки се вътрешно; други, че щастието е въпрос на хармония и идва само когато сме на истинското си място в подходящия миг.
Означава ли това, че всеки има определено място, както се казва, своя програма? Но кой ни подготвя тази програма?
В търсене на щастието си хората винаги с невероятно въображение събират необходимите елементи, за да го постигнат. Някои даже се опитват да търсят елементите на едно щастие за всички. Но колкото повече си мислят, че са се приближили до вълшебната рецепта, което може да приключи с един вид стандарт и норма за трайно и цялостно щастие за цялото човечество, толкова то като че ли се отдалечава, както никога преди това.
Да познаваме своите възможности, това вече е добро начало, за да можем да избираме най-добрите условия на живот за собственото си развитие. Защото, ако не знаем какво ни прави щастливи, понякога е по-лесно да разберем какво създава нашето нещастие. А това е всичко, което е извън нашите възможности за интеграция, всичко, което ни манипулира, за да ни заведе в някоя задънена улица, всичко, което цели ние да нямаме право на никакъв избор или да не можем да реагираме в съответния миг по най-добрия начин, за да избегнем удара върху главата си.
За всеки, който търси, започва едно дълго връщане назад, ретроспекция.
Защото щастието е плодът на някаква тайнствена загадъчна алхимия, на някакво вътрешно равновесие, което зависи от всякакъв вид много различни елементи, не даващи всички същото значение за всекиго. Някои ще посочат материалното като най-важно за тяхното щастие. Други ще проявят волята си да изразят своите възможности, като бъдат обградени от приятели, говорейки за любов и нежност, или ще възстановят здравите семейни ценности. Други, мечтатели и авантюристи, ще посочат откритията или тяхното мистично очакване.
А дали щастието не е една фина смес от всичките тези неща едновременно, някаква позната доза, от която ще бъдем самите себе си, бидейки съзнателни същества, единствени, притежаващи формулата?
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!