09 февруари, 2009

СТРУКТУРИ НА МОЗЪКА ПРИ ЧОВЕКА 2


ХИПОТАЛАМУС
Неговите 32 двойки ядра оказват регулиращо влияние върху почти всички дейности на организма. Чрез Задния и Продълговатия мозък се намесват в управлението на кръвообращението, дишането, сърдечна¬та дейност, обмяната на веществата, отделителната система и т.н.
Една от най-важните му функции е НАДЗОР над параметрите и условията във вътрешността на организма. За тази цел той разполага със собствени рецепторни системи. Хипоталамусът е главен координатор на жлезите с вътрешна секреция, участва в емоционалните състояния и поведение, и в циклите СЪН-БОДЬРСТВУВАНЕ, както и в разширяването и свиването на зениците.
ТАЛАМУСЪТ
Двата зрителни хълма се отнасят, още и към Ствола на мозъка. Тяхното разположение на самия вход/изход/ към мозъчните полукълба ги прави врата към кората на мозъка. Всеки от таламусите разполага с ядра, които участвуват в много от мозъчните процеси. В тях се включват всички ВЪЗХОДЯЩИ ретикуларни въздействия. Увреждането им може да предизвика коматозни състояния поради прекъснатите активиращи пътища към Главния мозък. Таламусът в главната структура, през която "Влиза" болката в главата и съзнанието на човека. При съществени поражения /или особени положения на дейност/ на таламуса могат да изчезнат болковите усещания. Неговите ядра имат връзка с управлението и движенията на мускулния тонус.

МАЛЪК МОЗЪК
Чрез таламичните ядра Малкият мозък е свързан с двигателните отдели на Големите полукълба. Той според последните схващания не е свързан само с двигателните функции на организма, както се смя¬таше до скоро: "Тази структура разполага с всички сведения за ПРЕДВАРИТЕЛНО /подчертаването в мое/ организиране на сложните двигателни схеми при волевите движения. Тук се получава най-добрата информация за състоянието на всички мускули и разположението на всички части на тялото в последователни във времето моменти. Голяма част от изходите на Малкия мозък се отправят през таламуса към двигателните полета на мозъка /кората му/.
В него постъпват сведения от Четирихълмието, от двигателните ядра на Мозъчния ствол и "от Вестибуларния апарат. Тази схема има освен прави, и обратни връзки и е в състояние да осигури проектирането и организирането на целенасочени движения; да осъществи СЛОЖНА, ПРЕДВАРИТЕЛНА настройка на възбудителността в коровите области, откъдето тръгват преките команди за изпълнение на движението."
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!