04 февруари, 2009

Cтъпки към здравето с цветовете на дъгата

Здравето е състояние на абсолютно равновесие и може да бъде поддържано само когато има идеален ритъм и хармония в тялото, ума и духа.
Точно както, ако искаме да сме здрави, ядем разнообразна и балансирана храна, така се нуждаем и от балансирана цветова енергия. Тези допълнителни питателни вещества хранят не само физическите ни клетки и органи, но имат силно влияние върху емоционалната, умствената и нервната ни дейност и върху духовното ни съществуване.



ХРАНИ ПОДХОДЯЩИ , КАТО ЗА НАС ОГНЕНИТЕ ХОРА !!!
Храни с червен цвят

Плодове: диня, малини, ревен, червени боровинки, червени джанки, червени сливи, червени стафиди, червени череши, червени ябълки, шипки, ягоди;
Подправки: градински чай, мащерка, мента, розмарин, синап, чер и бял пипер, цветове на хибискус;
Варива: чер боб, червен бъбрековиден боб, червена леща;
Зеленчуци: артишок, домати, кресон, лук и картофи с червена кожица, морски плодове (червени и черни), патладжан, репички, спанак (зелен с червени дръжки), червено зеле, червени люти и сладки пиперки, цвекло и всички зеленчуци, които съдържат желязо като ряпата, магданоза или спанака.
Оранжеви – изпълнени с енергия
Здравото тяло означава да имаме буден ум и да се интересуваме от всичко около нас. Тогава телесните ни функции ще са в хармония и ние ще сме изпълнени с енергия. Силна имунна система ще ни предпазва от болести и кожата ни ще сияе от здраве. Ще имаме добро кръвообращение и стабилно храносмилане.
Представете си как седите пред бумтящ огън и получавате радостта и топлината на оранжевата енергия. Тя ни прави общителни, оптимисти и открити към хората. Това е много съзидателен цвят, тъй като произхожда от червената енергия, която е действена и обгръщаща, и от жълтата енергия, която е свързана с ума и идеите. Оранжевото влияе на нашата сексуалност, за да можем да се наслаждаваме на любовта и да я изразяваме чрез физическите си тела. Оранжевата енергия ни помага да изразим емоциите си, за да създадем силни и здрави връзки.
Плодове: кайсии, манго, мандарини, оранжеви пъпеши, папая, портокали, праскови;
Подправки: джинджифил, женшен, индийско орехче, кардамон*, кориандър, кумин, чесън, шафран;
Жълти весело и щастливо състояние
Всички ние се нуждаем от весело и положително отношение към живота. Положителните мисли ни помагат да излъчваме предпазващи сили около себе си. Жълтото символизира тази лъчиста жизнена сила. Златистожълтото е цветът на слънцето, на силата и интелигентността. Тази светлинна енергия ни помага да разширим хоризонтите си с нови идеи и възможности. Златистите храни подхранват ума, което увеличава умствената ни сила, подобрява логическото мислене и паметта.
Тъй като златистожълтото е цветът, който свързваме със слънцето и дневната светлина, то подобрява настроението ни. Всички се нуждаем от чувство за хумор и от способността да видим смешната страна на живота.
Плодове: ананас, банани, грейпфрут, златисти ябълки, жълти круши, жълти пъпеши, жълто цариградско грозде, кайсии;
Зърна: булгур, овес, овесени ядки, ориз, просо, пшеница, ръж, царевица;
Подправки: индийско орехче, канела, кимион, кориандър
Зелени – любвеобилна и разбираща природа

Всички ние се нуждаем от способността да даваме и получаваме любов. Трябва да поддържаме баланс и хармония в живота си – по този начин ще привлечем изобилието и напредъка. Зеленото е цветът на балансираната сила, на напредъка на ума и тялото и на природата, която ни носи спокойствие, равновесие и хармония. Този цвят влияе върху сърцето и кръвното налягане, успокоява нервите. Всеки знае каква нужда имаме, когато сме в стрес, да избягаме от града сред зеленината на природата. Там можем да дишаме по-дълбоко, да се почувстваме освободени от проблемите си и волни. Зеленото е освежаващ и възстановяващ цвят.
Хората с открити сърца не страдат от високо или ниско кръвно налягане и имат стабилна нервна система. Сърцата и белите им дробове са силни и те могат да дишат дълбоко, да получават храна от въздуха така, както от хранителните продукти и водата.
Храни със зелено излъчване
Плодове: авокадо, зелено грозде, киви, лимони, ренклод, смокини;
Подправки: босилек, магданоз, мента, розмарин, черен оман, чесън;
Варива: зелена леща;

Зеленчуци: авокадо, артишок, броколи, брюкселско зеле, зеле, зелен грах, зелен фасул, зелена чушка, краставици, маруля, праз, синьо-зелено водорасло и други зелени морски плодове, спанак, тиквички, целина;
Други: зехтин, извара, кисело мляко, пълномаслено мляко, соево мляко.


ПРИЯТНО ХАПВАНЕ
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!