04 февруари, 2009

Холистично хранене: хранене на ума, тялото и душата

Холистично хранене: хранене на ума, тялото и душата
В момента, в който произнесем думата диета, стомашните ни мускули се свиват и в съзнанието ни се пораждат множество неприятни асоциации: контрол, ограничения, претегляне, лишаване, глад, болка, грижа. За нещастие обикновено свързваме диетата с чувство за вина и дискомфорт.
Думата диета идва от гръцки и означава начин на живот. Това включва поддържане на всеки елемент от съществуването ни. Първоначалната концепция за диета не е свързана само с тялото ни, но и със здравето на ума и духа ни.
Как тогава нашите собствени идеи са стигнали толкова далече от основния замисъл? Отговорът може да е в средата, която ни заобикаля, както и в това, което ядем. Мечтата на модерната технология беше да направи живота ни по-лесен, да ни даде повече спокойствие и време за почивка. За нещастие се случи точно обратното. Чудесата на съвремието доведоха със себе си неочаквани проблеми, които въздействаха върху всеки аспект от живота ни. Средствата за придвижване, комуникационните системи и производствените технологии продължават да ни променят по обезпокояващ и дезориентиращ начин. Тъй като скоростта на тяхното развитие непрекъснато се увеличава, естественият свят и човечеството не могат да се приспособят достатъчно бързо, за да бъдат в крак с промените. Това внася огромно напрежение в равновесието на жизнените ни системи.
Високото равнище на стреса, непълноценната диета, съставена от нездравословни бързи ястия, малкото физически упражнения, лошият живот и несъобразените работни условия, както и замърсяването на природата водят телата и умовете ни към критично състояние. Ние бързо губим контрола върху живота си и спешно се нуждаем от връщане на властта и отговорността за нашето съществуване.
За да можем да задоволим хранителните си нужди, трябва да скъсаме с вредните си навици и мисловни модели. Нужно е да осъзнаем своята индивидуалност, да увеличим амбицията си и да възобновим творческата си енергия...
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!