12 февруари, 2009

Венецианска приказка



Венеция (на италиански Venezia) е град в Североизточна Италия, център на областта Венето. Разположен е край Венецианския залив, върху 118 острова във Венецианската лагуна, разделени от 150 канала с 400 моста. Соленоводната лагуна заема крайбрежието между устията на реките По и Пиаве.



Венеция е основана около 5 в. пр. Хр. 10-16 в. - център на европейската търговия с Изтока. От 13 в. - средновековна олигархична република начело с дож. 1797-1866 (с прекъсване) - австрийско владение; 1805 - влиза в създаденото от Наполеон I Италианско кралство; от 1815 - в Ломбардо-Венецианското кралство. 1848-49 - гражданите на Венеция участват в революцията под ръководството на Д. Манин. 1866 - присъединена към Италианското кралство.
Население:

Населението му е около 330 хил жители.

Стопанство:

Корабостроителна, металургична(цветна), химическа промишленост. Художествени занаяти (стъкло, мозайка).

Транспорт:

Аерогара, пристанище. Част от съобщенията в града се осъществяват с гондоли




Забележителности:

Академия на изкуствата. Университет.

Голям туристически и културен център - музей на стъклото (на остров Мурано) и др. Кинофестивали. Архитектурният облик на Венеция се оформя през 14-16 в. - църквата "Сан Марко", едноименен площад с камбанария; Дворец на дожите; библиотека, готически, ренесансови и барокови дворци на Канале Гранде, мост "Риалто", около 90 църкви (някои на А. Паладио), обогатени с творби на Тициан, Тинторето.

Венеция е прочута с Венецианската школа. Включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Преди да посетите главните паметници, църкви и музеи на Венеция, хванете vaporetto №1 (корабче) по Canal Grande и после дълго се разхождайте сред sestieri (квартали), за да усетите колко красива и изкусителна е Венеция.

През зимата тук се вихри карнавал, на който се стичат любители на приключенията от цял свят. Пролетното наводнение превръща града в приказно царство. През лятото туристите запълват площадите и улиците и превръщат града в многолюден Вавилон, където са се смесили всички народи на Земята. А през есента, когато туристическия поток намалее и слънцето вече не е толкова силно, местните жители започват своите весели празници.
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!