09 февруари, 2009

СТРУКТУРИ НА МОЗЪКА ПРИ ЧОВЕКА 3



ЛИМБИЧНА СИСТЕМА
Намира се на границата между Мозъчния ствол и Големите полукълба. Тя е и в самия център на мозъка и е система от взаимносвързани структури, които някъде са само част от други системи и структури, каквито са например хипокампа, свързан чрез Свода с Мамиларните телца на хипокампуса, ядрата на хипоталамуса, ядрата на Прозрачна¬та преградка и големите Бадемовидни ядра.
Основната й дейност е свързана с възникването и организацията на емоциите. Всички заболявания, водещи до изразени психосъстояния са свързани именно с частите на Лимбичния дял. Животинските емо¬ции например са свързани с ролята на Бадемовидните ядра /ярост, ужас/. Системата е енергетизатор на емоционалните състояния. Този дял, както и Ретикуларната формация, могат да се разглеждат като основни подкорови структури, имащи стимулиращ или потискащ ефект върху дейността на мозъчната кора.

ЕПИФИЗА
Тя е може би най-неизследваната част от човешкия мозък или поне най-неясната по отношение на функциите й. Последните изследвания на науката клонят към все по-увереното свързване на Епифизата с паметовите процеси и по-точно с отделянето на информацията от ежедневен тип и от значителен - такава, която да остане в дългата памет на съхранение.
Тези процеси се свързват със изследванията, характеризиращи специфичността на ДНК и РНК. Това е още едно основание да смятаме Декарт за прав, защото не сме наясно какво точно се крие под името Душа в древния и кодов смисъл на думата. Възможно е в посоката на разсъждения, предложена от Микеланджело да се приеме, че става въпрос за интелекта - за мисловните процеси, свързващи чистата Космична енергия /Духът/ с материалните емоционални състояния на физическото тяло, чиито реален израз е съзнанието /Душата/.
БАЗАЛНИ ГАНГЛИИ /част от Лимбичната система/
Те са втората система от подкоровите структури, участвуващи в организацията на движенията. Свързани са с таламичните ядра, хипоталамуса, ретикуларната формация, средния мозък и малкия мозък.. Служат на кората на Главния мозък. Участват в координирането на волевите и спонтанните движения. Пораженията /или изключването/ в Базалните ганглии води до възникване на СПОНТАННИ НЕОРГАНИЗИРАНИ движения.
ПРЕДНА КОМИСУРА
Предната комисура заедно с Мазолестото тяло осъществява всички връзки между двете полукълба на Главния мозък. Тя се явява като своебразен щит пред вътрешните дялове на мозъка заедно с Мазолестото тяло и Прозрачната преградка образуват предния щит около тях.
ЗАДНАТА КОМИСУРА
Задната комисура има същата роля, както и Предната комисура, но по отношение на връзките между Междинния и Средния мозък.
ПРОЗРАЧНА ПРЕГРАДКА
Прозрачната преградка е един чудесен резонатор, съдържащ също връзки с Мазолестото тяло и полукълбата. В светлината на нашето изследване тя има специфична роля, която ще изясним в специалната част - като екранен рефлектор.






Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!