09 февруари, 2009

СТРУКТУРИ НА МОЗЪКА ПРИ ЧОВЕКА



Той е първото голямо образование на нервната система, в която става разделянето на двигателните от сетивните функции.
Той е едно автоматично, надеждно устройство, можещо да извършва много самостоятелни операции, свързани главно с двигателните реакции. Горният му край се влива в основата на Мозъчния ствол, и чрез него се свързва с Главния мозък, Гръбначният мозък осъществява двустранната връзка Сетивни органи - Мозък - Двигателна реакция.
Характерното, което трябва да знаем е, че евентуалното му прекъсване или изключване води до пълна инертност на крайниците.
Нарича се Спинален шок.
МОЗЪЧЕН СТВОЛ
Смята се за основа на система за управление на състоянието на съзнанието. Изключително важна за нас част в разположената в него Ретикуларна формация, упражняваща системен контрол над целия мозък чрез своите ВЪЗБУЖДАЩИ или ПОТИСКАЩИ действия. Тя е свързана чрез спинални нервни клетки с Гръбначния мозък и Междинния мозък. Връзката на Ретикуларната формация с Главния мозък е двуст¬ранна.
ВАРОЛИЕВ МОСТ
Предполага се, че именно тук се намира механизмът, който извърш¬ва прекъсването на входовете и изходите на мозъка. Тази дейност е особено важна, защото се намира на мястото между двата главни дяла на мозъка - Главен и Гръбначен.
ПРОДЪЛГОВАТ МОЗЪК
Той трябва да се разглежда едновременно с Варолиевият мост. Те съдържат някои основни ядра на вегетативната нервна система. От тук започва и блуждаещият нерв, който, регулира сърдечния ритъм, честотата на дишането и т.н. - да си припомним проявата им при Парадоксалния сън. Ядрата му управляват и контролират мускулите на лицевия дял, врата, езика и гърлото, както и някои от движенията на очите.
СРЕДЕН МОЗЪК
Най-важният за нас елемент в Средния мозък е Пирамидната система за управление на движенията /осъществяваща директна връзка Мозъчна кора - Гръбначен стълб/. Предполага се, че двигателните ядра подреждат и координират командите на Главния мозък към периферията, няколко от тях се занимават с работата на вътрешните очни мускули.
Те получават ДИРЕКТНА връзка /информация/ от вестибуларните ядра за всички промени на ГЛАВАТА в пространството. Тази връзkа е изключително важна за нас - за работата на мозъка в ЕКСТРЕМАЛЕН режим. Подобна роля има и Четирихълмието . Двухълмието /горните два хълма на Четирихълмието/ е и център за управление движението на очите. В дълбоките му слоеве има клетки, чието електрическо дразнение предизвиква едновременно завъртане на двете очи в точно определена посока и с точно определена амплитуда. Стресовите реакции, породени от слухови и зрителни дразнители се управляват именно от Четирихълмието.
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!