12 февруари, 2009

Пингвините - пухени сладкиши 2

Кралският, скалният и магелановият пингвин, които се срещат предимно в субантарктическата област, се отглеждат с успех в зоологическите градини.
По бреговете на Нова Зеландия, Тасмания и Южна Австралия живеят пингвини, повечето видове обаче гнездят на островите във и около субантарктическото морско пространство, което се разпростира като пояс с широчина от 1000 до 2000 километра около целия южнополярен континент, някъде по средата между Антарктика на юг и Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия на север. Пингвините са привикнали не толкова към студена вода, колкото към вода с почти непроменяща се през годината температура. От 18 различни вида пингвини 12 живеят в субантарктическата зона.




Пингвините издават силен призивен вик за установяване на контакт („крок" — всеки вид го произнася по различен начин), който се чува надалеч и събира групата плуващи или ходещи пингвини.
Пингвините различават зрително и звуково себеподобните си и животните от други видове. Чрез определено ритуално поведение — особено положение на тялото, действия, начин на движение и звуци, издавани като сигнали, те различават партньорите си, малките си, родителите и съседите си, Следователно пингвините разполагат с високо развита комуникативна система, която при тежки разстройства престава да функционира за кратко време. Когато се бият повече от два пингвина, възбудата може до такава степен да нарасне, че животните да не различават собствения си партньор и да го атакуват, Сигналите са особено необходими за срещата и образуването на брачната двойка, която заедно ще мъти, ще разделя работата по отглеждането на малките, ще живее съвместно в гнездовата колония и ще защитава гнездовата територия. Целта на ритуалите в поведението на пингвините е следната:
— да се избегнат конфликти и да се потуши агресивността на другите пингвини (жестове на успокоение и покорност);
— да се заплашват с бой (сигнализира се бойна готовност, заплашителни жестове);
- взаимно да се разпознават партньорите, а също децата и родителите (любовен ритуал);
- да се укрепи връзката между партньорите (любовен ритуал).
Пингвините гнездят в колонии, които по размер могат да бъдат малки или големи. Струпаните гнездящи птици наброяват десетки хиляди за някои видове (например пингвина на Адели, антарктическия, кралския, златовеждия и пингвина на Шлегел), за други - повече от 100 000, дори около милион екземпляра. На о, Макуори например на подходяща гнездова територия съжителетвуват 750 000 пингвина на Шлегел. Двойките като правило остават за цял живот заедно и се връщат да гнездят на същите места, но често образуват временни двойки с други партньори.
Share/Save/Bookmark

Няма коментари:

Публикуване на коментар

послание

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!